. .
 

KANTTEKENING

Draagkracht door muziek

Soms heb je dat ineens, intense dagen waarin zoveel dingen tegelijk komen. Ernstige berichten over gezondheid van mensen, overlijden, gemis dat opspeelt en persoonlijk een lichaam dat hapert en ‘reparatie’ vraagt. En dan begint het donker buiten mee te spelen, ‘s avonds, overdag als het grijs weer is.

Middenin deze dagen was ik op zaterdagmiddag in het kleine kerkje in Cothen. Daar werd de liedbundel gepresenteerd ‘Zing de zee, liederen van Keiland’. Keiland is een jaarlijks terugkerende week Kunst, kerk en kamperen op Terschelling. De spiritualiteit van Keiland is aards, vrolijk-vroom, zoekend, lijfelijk en dichtbij. Door de jaren heen is er nieuwe muziek geschreven voor de vieringen in de grote kerktent, die deel uitmaken van het Keilands dagritme.

Zaterdag werd een liedbundel met deze liederen gepresenteerd. Met een muziekgroepje zongen we een aantal liederen en de componisten/schrijvers vertelden er iets bij. Ik werd geraakt en voelde me gedragen door de teksten en de muziek. En niet voor het eerst, voelde ik ook hoe zeer muziek een mens kan optillen, verder helpen, draagkracht versterken, vertrouwen wakker maken. U kent het vast ook! Dat ene lied, een oud of juist een nieuw, of dat prachtige muziekstuk, gedraaid bij die en die gelegenheid. Het zegt meer dan duizend preken, alle goede woorden bij elkaar, het raakt en doet een traan of een lach ontstaan. Als dit nummer van KRUISPUNT uitkomt, staan we vlak voor een heel ander soort muzikaal evenement: het concert van Antoine Oomen met teksten van Huub Oosterhuis. Ook deze muziek is mij oneindig dierbaar.

Maar voor deze keer geef ik u een lied door uit de Keilandbundel. Niet te vergelijken maar mooi in z’n eigenheid.

Kom Jij telkens opnieuw 
aanwaaien met vleugels,
als ik weer balanceer tussen grond en afgrond; 
vang mij als ik val.
Neem Je mij bij de hand,
wijs me waar ik vandaan kom
als ik weer verdwaald ben tussen weg en omweg;
wijs Je mij waar ik ben.
Jij geeft kracht op mijn wegen, Jij bent mijn hoop.
Jij geeft kracht op mijn wegen, Jij bent mijn hoop.

(tekst en muziek: Joyce Schoon)

Ds. Evelyn Noltus

terug