. .

Kanttekening

Goede reis!

De zomervakantie gaat voor veel mensen beginnen, een grote volksverhuizing van mensen uit het ene land die gaan kijken in het andere of in een ander deel van hun eigen land. Waarom reizen wij eigenlijk? Waarom doorstaan we vrijwillig al die ongemakken, lange reizen, hitte in onbekende landen, regen die je tent instroomt, autopech of jengelende kinderen achterin, veel te vroeg opstaan omop middernachtelijk tijdstip urenlang op de luchthaven te wachten....om dan vervolgens, zoals onze jongeren uit Leersum en hun begeleiders, de Moldaviëgangers, daar ook nog eens te gaan werken, te bouwen, te sjouwen!

Telkens weer gaan mensen op reis; naar onbekende uitzichten en wegen, naar nieuwe mensen en ontmoetingen.
Ook in de Bijbel wordt er heel wat afgereisd. Noach zwerft over de wateren, Abraham volgt de stem van God, Israel trekt door de woestijn. Jezus is voortdurend onderweg, apostelen zwerven uit. Maar ook thuisblijvers zijn reizigers. Onze levensreis heeft ook een vertrekpunt gehad en gaat naar zijn bestemming. Onderweg maken wij alles mee, wat ieder die op reis gaat meemaakt - leeuwen en beren op de weg, richtingaanwijzers en genieten van mooie uitzichten. Wat een geluk, als wij in ons leven reisgenoten en beschermengelen kennen. Want wij zijn er niet op gebouwd om alleen te moeten gaan. Wij hebben reisgenoten nodig. Mensen die met ons een stukjeoplopen, kort of lang. Zo’n engel hoeven we helemaal niet ver weg te zoeken. Het kan zomaar die aardige buurvrouw of een collega zijn. Of het is de kerkelijke gemeenschap waar jij je in thuis voelt. Of misschien wel een tekst of een gedicht dat altijd met je meegaat, dat altijd weer in je hart klinkt als er belangrijke dingen gebeuren. In het Evangelie van Lucas, dat deze weken op het leesrooster staat, lezen we over de uitzending van leerlingen van Jezus, die op weg gestuurd worden om het Evangelie te verkondigen. Ze hoeven geen geldbuidelmee te nemen, geen reistas, geen sandalen aan de voeten...toch welheel anders dan hoe wij meestal reizen!

Het Evangelie wil duidelijk maken, wat het belangrijkst is op die reis, namelijk: vrede. We mogen op weg gaan, met slechts één ding in de handen: vrede. Shalom. In deze ene groet, in dit ene woordje zit eigenlijk al de hele blijde boodschap verborgen. Shalom, dat betekent: ik wens je toe dat je heel bent. Gezond, veilig, compleet, vervuld. Ik wens dat jouw verdriet te dragen is. Ik wens dat je met je verleden in het reine komt. Ik wens dat je rust vindt. Ik wens...... voor jou het koninkrijk op aarde. Shalom.

 

Goede reis! Dat wensen we jullie, u toe, in Moldavië, Leersum, of waar de reis je ook brengt!

Ds. Evelyn Noltus

                            


 

 

 

 
terug