'Feest van de Geest' op de Utrechtse Heuvelrug 'Feest van de Geest' op de Utrechtse Heuvelrug


‘Feest van de Geest’  op de Utrechtse Heuvelrug
Een tweejaarlijkse ontmoeting tussen nieuw-gemaakte beeldende kunst, kerkgebouwen en het Pinksterfeest. In de tijd van Hemelvaart en Pinksteren zijn over de Utrechtse Heuvelrug, net als in verschillende andere regio’s in Nederland, kerken open voor het publiek.
Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest. 

Veertien kerkgebouwen op de Utrechtse Heuvelrug, waaronder ook de Michaëlkerk, zijn op Hemelvaartsdag 26 mei, in het weekeinde van 28 - 29 mei en in het lange Pinksterweekeinde 4 – 6 juni van 13.00-17.00 uur open, want in elk kerkgebouw staat, hangen, staan of liggen nieuwe  kunstwerken. Al met al zestien kunstenaars presenteren zich. Hun Pinkster-kunstwerken spelen natuurlijk ook een rol in de vieringen op zondagmorgen 5 juni.  

De Michaëlkerk ontvangt Silene van Waveren, al dertig jaar professioneel beeldend kunstenares uit Den Dolder. Silene put inspiratie uit vele bronnen: de omgeving, natuur, kunst, eeuwenoude tradities en religie. Herkenbare speerpunten in Silene’s werk zijn de ‘catwalkladies’ (slanke vrouwen), die ontstaan zijn uit haar eigen modeverleden. In haar "Bettie-objecten" staat het ‘type’ centraal en vertelt ze in keramiek een stripverhaal. Omdat Silene erg van dieren houdt, zijn deze goed vertegenwoordigd in haar oeuvre, o.a. vogels, honden én katten. 
“Ik verwerk graag humor in mijn werk, voer ook werk in opdracht uit. En met een groep kunstenaars uit Gorinchem, werken we op thema. Ook heb ik deel uitgemaakt van een groep Kunst en kerk, ook op thema voor speciale diensten” vertelt Silene. “Voor het tiende Feest van de Geest 'IN VUUR EN VLAM' heb ik twee beelden gemaakt. Het eerste draagt de titel ‘Bidden voor vrede.’ Het is van keramiek en glas. Het tweede beeld, ‘Uitstorting van de Heilige Geest’,  is van keramiek.” 

Bij de openingsbijeenkomst in de Michaëlkerk op woensdagavond 25 mei, gaat Silene over haar werk in gesprek met ds. Pieter Goedendorp. Ook in de Pinksterdienst zullen zij nog ‘ns kort ingaan op hoe Silene in haar ten toon gestelde objecten ruimte geest aan de inspiratie van de Geest.

Openingsbijeenkomst
Op woensdagavond 25 mei, aanvang 20.00 uur, is de openingsbijeenkomst van het Feest van de Geest. Dit jaar vindt die plaats in onze eigen Michaëlkerk! Op deze avond wordt met muziek, visuele presentaties en een feestelijke programma dit prachtige evenement ingeluid. Natuurlijk bent u welkom om daarbij te zijn.

Rondje ‘Feest van de Geest’
Laat de Pinkstergeest extra door je heen waaien en maak een rondrit langs de deelnemende kerken in Amerongen, Leersum, Maarsbergen, Woudenberg, Maarn, Doorn en Driebergen.  In elke kerk liggen flyers klaar met de fietsroutes door de mooie natuur van dorp tot dorp. De deelnemende kerken staan ervoor open!
terug