Preekstoel Preekstoel
In het schip van de kerk neemt de preekstoel uit 1676 een prominente plaats in. Het jaartal staat gebeeldhouwd in het ruggeschot, net onder de luifel.
De zeshoekige preekstoel heeft een kuip van toogpanelen en hij wordt gedragen door vier voluutvormige steunen. De preekstoel is rijk versierd met houtsnijwerk.

Bij de doopbekkenhouder ontbreekt de voluutvormige arm. De houder is door middel van een pin en een horizontaal geprofileerde stang aan de preekstoel bevestigd. De houder zelf bestaat uit de gangbare platte ring op spijlen, maar hier zijn boven op de ring bollen geplaatst. Spijlen en ring zijn geribbeld. In tegenstelling tot andere kerken bleef in de Michaëlkerk het bijbehorende koperen doopbekken bewaard, waarvan de brede rand precies op de bollen van de houder valt.

Met een koperen draaibare arm is de preekstoellezenaar aan de kansel bevestigd. Deze bestaat uit blad met omkrullende acanthusbladeren. Hoewel dit type lezenaar het meeste voorkomt in het Nederlandse Hervormde kerkinterieur, is er op de Utrechtse Heuvelrug slechts dit exemplaar nog aanwezig.

 
terug