Hans Neecke Hans Neecke

Psalmen verbeeld
Het boek Psalmen is al duizenden jaren een plek waarin menselijke emoties zoals verdriet, angst, vertrouwen en vreugde met de Eeuwige worden gedeeld. Dit heeft mensen eeuwenlang gesterkt en bemoedigd.

Ik ben er van overtuigd dat de psalmen ook nu nog ons eigen verdriet en vreugde kunnen verwoorden, dat is een troostrijke en bemoedigende gedachte, vooral nu in deze onzekere tijd.

Dit idee dat de psalmen voor de huidige lezer nog relevant zijn heeft mij geïnspireerd om te proberen de oude teksten te verbeelden met beelden uit de wereld om ons heen.

Het gaat hierbij niet om de letterlijke overeenkomst tussen beeld en tekst maar om het gevoel dat het beeld opwekt, de vonk die hierdoor overspringt en dat door deze verbinding de tekst geopend wordt. Hoe dat gebeurt zal voor een ieder weer anders zijn.

Inmiddels werk ik al een aantal jaren aan dit onderwerp, het begon met beelden in zwart-wit (drie jaar geleden in de Johanneskerk geëxposeerd) en het heeft zich nu ontwikkeld tot het verbinden van deze psalmteksten met eigentijdse beelden in zowel kleur als zwart-wit.

De digitale presentatie is uit nood geboren maar heeft ook grote voordelen: foto’s lenen zich bij uitstek voor zo’n presentatie en de expositie is altijd open.

Hans Neecke

 
terug